Jak se chránit před klíšťaty

visibility583 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Magda Matuštíková list In: Novinky

Jak se chránit před klíšťaty

Klíště je malý parazit, který se přisává k pokožce zvířat nebo lidí a snaží se nasát jejich krev. Tito drobní tvorové patří do skupiny roztočů. Jsou velmi rozšíření a známí svou schopností přenášet infekční nemoci. Vyskytují se po celém světě a jsou častým strašákem pro lidi, kteří rádi tráví čas v přírodě.

Kde všude se klíšťata vyskytují

Klíšťata můžeme najít téměř po celém světě. Jejich revírem jsou zejména lesy, křoviny a travnaté oblasti. Často je najdeme také v parcích, zahradách a to dokonce i v městských oblastech. Mohou se vyskytovat také v mokřadech a vodních nádržích. Existuje mnoho druhů klíšťat, které se mohou nacházet v různých oblastech. Zvířata jako jsou psi a kočky jsou často nositeli klíšťat. Pravidelná kontrola těchto čtyřnohých mazlíčků může pomoci při odhalení klíšťat a při prevenci jejich šíření. 

V jakém období se můžeme s klíšťaty setkat

S klíšťaty se můžeme setkat během celého roku, ale nejaktivnější jsou od března do října. Nejvíce jim svědčí teploty během května, června a září, které jsou spojené s vyšší vlhkostí. V květnu se po chladnějším dubnu stávají klíšťata hodně aktivní a hladová. Naopak klíště nemá rádo extrémy. Vysoké teploty, extrémní sucho nebo naopak vysokou vlhkost. V těchto podmínkách jsou klíšťata většinou schovaná. Jejich druhá velká sezóna přichází v září a trvá  až do prvních mrazů.

Jak se před klíšťaty chránit

Existuje několik způsobů, jak se chránit před klíšťaty. Pokud se vydáte do oblastí, kde se klíšťata vyskytují, můžete použít vysoce účinný repelent PREDATOR Forte, který obsahuje látku DEET neboli diethyltoluamid. Tento univerzální repelent je vhodný do všech zeměpisných pásem a funguje proti všem druhům klíšťat a také komárům. Doba účinnosti je 4-6 hodin a aplikuje se na oděv. 

Repelent PREDATOR můžete pořídit také ve variantě BIO, který je na bázi přírodních esenciálních silic. Je bez parfemace a voní přirozeně a jemně po citrusech. Aplikuje se na oděv a ochrání vás před klíšťaty až na 2 hodiny.  

Pro malé dobrodruhy doporučujeme repelent PREDATOR Junior, který je možné použít pro děti od 3 měsíců a hodí se také pro osoby s velmi citlivou pokožkou. Aplikuje se na oděv nebo přímo na pokožku. 

Jste-li zastánci čistě přírodních produktů, vyzkoušejte řadu Anti-pique od francouzské kosmetiky PURESSENTIEL. Repelent a zklidňující sprej proti bodavému hmyzu v jednom PURESSENTIEL Anti-pique účinkuje až 7 hodin a má 100% přírodní původ. Obsahuje silné aktivní složky rostlinného původu z esenciálního oleje eukalyptu citronového, který účinně odpuzuje klíšťata a komáry v mírných a tropických pásmech. 

V poslední době jsou populární také různé repelentní náramky jako MOSQUITNO Citronella, které jsou vhodné na sport, nebo je můžete umístit třeba na batoh nebo kočárek. 

Žádná prevence není 100 % účinná. Pokud žijete v oblasti, kde se klíšťata hojně vyskytují, je důležitá pravidelná kontrola a sledovat jakékoliv příznaky infekce.

Jak správně odstranit klíště

Odstranění klíštěte z pokožky by mělo být provedeno co nejdříve po jeho objevení, aby se minimalizovalo riziko přenosu nemocí. V případě, že na svém těle objevíte klíště, postupujte podle následujících kroků:

Použijte pinzetu s tenkými špičkami nebo přímo speciální pinzetu na klíšťata, aby bylo možné klíště dobře uchopit. Dobře se pracuje třeba s pinzetou FIXAPLAST Alfa, která má  speciální úchop, aby při vytahování nedošlo k oddělení hlavičky klíštěte od těla.

Výhodné je pořídit přímo set určený k vytahování klíšťat, který v balení obsahuje jak pinzetu tak přípravek, který klíště znehybní a usnadní vám jeho vytahování. ATIX Sada obsahuje kromě pinzety také mrazící sprej, kterým snížíte metabolickou aktivitu klíštěte a tím i riziko přenosu nemocí. Dalším oblíbeným produktem je IXODERM Klíšťák a to díky svému jedinečnému složení. Prvním účinkem přípravku je okamžité znehybnění klíštěte a dalším současným účinkem přípravku je dezinfekce povrchu klíštěte. 

Klíště odstraňujte co nejblíže pokožce. Zvedněte ho rovnoběžně s povrchem kůže a pomalu vytahujte. Nepřetáčejte ho a ani za klíště netahejte.

Po odstranění klíštěte omyjte místo kousnutí mýdlovou vodou, dezinfikujte nebo ošetřete antiseptickým roztokem. Vhodný je například PURESSENTIEL Roll-on na bodnutí hmyzem, který pomáhá zklidňovat a hojit podrážděnou pokožku. Je 100 % přírodní a obsahuje 11 esenciálních olejů.  

Ujistěte se, že jste klíště odstranili celé. Pokud máte podezření, že klíště zůstalo v pokožce, vyhledejte lékařskou pomoc. 

Pokud máte po odstranění klíštěte jakékoliv problémy nebo se objeví příznaky nemoci, vyhledejte lékařskou pomoc. 

Jaké nemoci na nás může přenést klíště

Od klíšťat může hrozit přenos několika nemocí, z nichž nejznámější jsou lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. 

Lymeská borelióza je infekční onemocnění způsobené bakterií Borrelia burgdorferi. Přenáší se klíšťaty při kousnutí a může mít různé příznaky, včetně kožních, neurologických, kloubních a srdečních potíží. Novinkou na trhu je samodiagnostický rychlotest VITAMIN Station na včasnou detekci boreliózy z krve. Výsledek testu je už za 15 minut a přesnost testu je přes 90 %.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které postihuje centrální nervový systém a může způsobit zánět mozku. K infekci dochází také při kousnutí klíštěte a přenos viru může vést k různým příznakům, včetně horečky, bolesti hlavy, zvracení, zmatenosti a dokonce i smrti.

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December