Světový den zdraví

visibility761 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Už od roku 1950 slavíme každý rok vždy 7. dubna Světový den zdraví. Proč právě toto datum? Je to výročí založení Světové zdravotnické organizace WHO. V tento den se WHO snaží zaměřit na zdravotní problémy, které se týkají všech lidí na světě. Každý rok je vybrán jeden aktuální problém jako téma. Každá členská země pak pořádá své vlastní osvětové akce s ním související, aby problematiku obyvatelům co nejvíce přiblížila. I u nás některé nemocnice, fakulty nebo organizace pořádají Dny zdraví pro veřejnost. V těchto dnech nabízejí prohlídky, různá preventivní vyšetření nebo zajímavé přednášky. Akce bývají zdarma a konají se v průběhu celého dubna.  

Světový den zdraví 2024: „Moje zdraví, moje právo“

Letošní téma bylo vybráno tak, aby prosazovalo právo každého člověka na přístup ke kvalitním zdravotním službám a kvalitním informacím o zdraví, a to bez ohledu na věk, místo, kde žije, dosažené vzdělání nebo charakter zaměstnání. Nechvalným faktem je, že více než 4,5 miliardy lidí (více než polovina světové populace) není dnes plně pokryto ani základní zdravotní péčí. WHO na základě mnoha studií tvrdí, že země, které investují do všeobecné zdravotní péče, tím investují do svého lidského kapitálu. Přístup k nejzákladnější zdravotní péči nejenže skutečně zlepšuje zdraví jednotlivců a prodlužuje jejich průměrnou délku života, ale také může pomoci dané zemi jakožto celku, například v boji s epidemiemi. Dále snižuje chudobu a riziko hladu, vytváří pracovní místa, podporuje hospodářský růst a nastoluje lepší ekonomickou situaci.

V České republice naštěstí není situace tak dramatická a zdravotní péče je poměrně dobře dostupná. V našem případě se můžeme zaměřit na druhou část letošní myšlenky. Zda máme k dispozici dostatečné množství kvalitních informací, které nám umožní se správně rozhodovat o našem zdraví. V dnešní době by se mohlo zdát, že internet poskytuje velké množství informací a člověk „by tomu měl přeci rozumět“. Vybrat však ty podstatné, vyžaduje alespoň určitou zdravotní gramotnost. Kvantita totiž ne vždy znamená kvalitu. Stále platí pravidlo, že v první řadě by se měl člověk obrátit na osoby se zdravotním lékařským zaměstnáním. To je podle definice zákona ČR lékař, stomatolog a farmaceut. Jestliže čerpá informace jinde, měl by si vybírat ověřené zdroje, získané informace si vždy porovnávat a učit se je správně využívat v prospěch svého zdraví.

Dobrým zdrojem jsou stránky Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu nebo například projekt na webu www.laboratornitesty.cz. Tady lze najít srozumitelné otázky a odpovědi o různých nemocech, zdravotních vyšetřeních a výsledcích laboratorních testů, s kterými se může člověk setkat. Tento internetový portál vznikl jako projekt 10 spolupracujících zemí a jeho obsah tvoří a kontrolují zdravotní odborníci. 

Ať už se dnes cítíte nemocní nebo zdraví, mějte na paměti, že o zdraví je potřeba pečovat. Chraňte si ho. Nezapomínejte na prevenci a zdravý životní styl. 



Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December