Světový den monitoringu diabetes

visibility618 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Již tradičně je 14. duben věnován Světovému dni monitoringu diabetu. Ten vyhlásila v roce 1950 Mezinárodní federace diabetu (IDF). Od té doby se snaží každoročně více upozorňovat na důležitost sledování hodnot glykémie (hladina cukru v krvi) u diabetiků, což výrazně přispívá ke zkvalitnění jejich života. Druhou, stejně důležitou snahou, je rozšíření screeningu u ostatních obyvatel, aby se případné onemocnění včas odhalilo a mohlo být adekvátně léčeno. 

Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, které nebolí ani nemá typické projevy. To je hlavní důvod, proč bývá přehlížen a zanedbáván. V loňském roce přesáhl počet nemocných v České republice 1 milion osob. A podle statistik budou počty stále narůstat. Reálné číslo je však ještě mnohem vyšší (až o ¼ ), protože spousta lidí o svém onemocnění neví a nejsou léčeni. Proto je velmi důležitá prevence, včasný záchyt a následná léčba. Jedině tak se může člověk vyhnout komplikacím spojeným s tímto onemocněním. 

Co je Diabetes mellitus? 

Diabetes mellitus je onemocnění projevující se poruchou metabolismu cukrů. Tělo nezvládá přijímaný cukr správně zpracovat a ten se hromadí v krevním oběhu. Onemocnění má několik typů, hlavním rozlišovacím kritériem je, zda se jedná o relativní nebo absolutní nedostatek inzulinu v těle (hormon zpracovávající glukózu). 

Diabetes mellitus 1 je autoimunitní onemocnění, kdy tělo neprodukuje žádný inzulin. Toto onemocnění se může projevit náhle a v jakémkoliv věku. 
Diabetes mellitus 2 při tomto typu tělo sice stále produkuje dostatek inzulinového hormonu, avšak orgánové tkáně jsou na něj méně citlivé, neumí ho rozpoznat a správně zpracovat.

Selfmonitoring diabetu

Je důležité, aby každý diabetik dobře znal své onemocnění. Porozuměl tomu, jak jeho tělo funguje a pravidelnou kontrolou glykémie mohl zabránit jejím výkyvům a případným komplikacím. Selfmonitoring u diabetu je pro efektivní léčbu klíčový.  

Správně poučený nemocný si může hladinu glykémie měřit i sám doma. K měření slouží glukometr s testovacími proužky a lancetami. Na testovací proužek se nanese velmi malá kapka krve z prstu a přístroj sám za pár vteřin vyhodnotí hladinu glykémie v krvi. Jestliže hladina nebude v normě, může si nemocný sám upravit případnou medikaci nebo příjem potravy, aby hodnoty vyrovnal. Po nějakém čase kontrolně opět přeměří.

Při nesprávné hladině cukru v krvi může nastat jeden ze dvou stavů- hyperglykémie nebo hypoglykémie. Diabetik i jeho okolí by měli znát příznaky těchto rizik a umět na ně správně zareagovat.

Hypoglykémie - je velmi nebezpečný až život ohrožující stav, kdy hladina cukru klesá pod obvyklé hodnoty (pod 3,2 mmol/l). Projevem bývá slabost, dezorientace, třes, bušení srdce, pocení, bledost, agresivita, rozostřené vidění až stav bezvědomí. Nutné je okamžitě reagovat a poskytnout pomoc. Jednoduchým, ale velmi efektivním řešením je podání rychlého cukru (hroznový cukr, malé množství sladkého nápoje…). Občas mívá nemocný u sebe i „první pomoc“ jako je glukózový gel nebo injekci s glukagonem. 

Hyperglykémie - je opačný stav, kdy hladina cukru v krvi je nebezpečně zvýšená (hodnoty nad 10-15 mmol/l). Příznakem může být dehydratace, obtížné dýchání, zvracení, poruchy vědomí. Tento stav je nebezpečný především proto, že může dojít k překyselení organismu a navození takzvané ketoacidózy. Pacient, který naměřil zvýšené hladiny glykémie, si většinou může upravit dávku inzulinu (je-li jím léčen), tak aby se cukr opět snížil. 

Potřeba monitoringu každého pacientce je individuální. Záleží na schopnosti pacienta spolupracovat, na jeho zdravotním stavu, o jaký typ diabetu se jedná, i na tom kolik pomůcek k měření za rok proplácí pojišťovny (u každého typu diabetu se příspěvky liší). 

Preventivní screening glukózy v krvi

Diabetes je v mnoha případech diagnostikován náhodně. Člověk by se měl vyvarovat rizikovým faktorů vedoucím k diabetu (špatný životní styl, obezita, kouření…) a nechat si kontrolovat hladinu cukru na preventivních prohlídkách u lékaře. S kontrolním měřením však nemusíte čekat až k lékaři, vyšetřit glykémii si můžete nechat i v lékárně. V České republice je více než 130 lékáren, které se specializují na screening diabetu a poradenství s touto nemocí.  Odborně vyškolení lékárníci vám tak mohou poradit, jak na správnou prevenci, jakým způsobem provádět selfmonitoring nebo jak dodržovat případnou léčbu. Ročně si v lékárnách nechá zkontrolovat glykémii několik desítek tisíc pacientů. 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December