Světový den diabetu

visibility2304 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Světový den diabetu byl založen Světovou zdravotnickou organizací a Mezinárodní diabetickou organizací v roce 1991 a každoročně si ho připomínáme 14. listopadu. Tento den má zvýšit povědomí o všech typech cukrovky a podpořit prevenci cukrovky 2. typu. Alarmující je bohužel fakt, že Diabetes mellitus je nejrozšířenější civilizační nemocí 21. století, neboť 1 z 10 dospělých na celém světě trpí cukrovkou a očekává se, že tento počet se bude dále zvyšovat. Více než 90 % nemocných má Diabetes 2. typu. Proto je důležité tuto nemoc znát a mluvit o ní, abychom jí mohli předcházet. 

Proč je Světový den diabetu 14. listopadu? 

Toto datum nebylo vybráno náhodou. Je stanoveno na počest narození sira Fredericka Granta Bantinga, kanadského lékaře a držitele Nobelovi ceny za fyziologii a medicínu. Jako první se svým asistentem Charlesem Bestem dokázal izolovat ze slinivky břišní hormon dnes známý jako inzulín. Ten následně použili na léčbu 14 letého chlapce, který byl úplně prvním pacientem s diabetes léčeným touto cestou. 

Co je to Diabetes mellitus? 

Diabetes mellitus (laicky cukrovka) je chronické onemocnění projevující se poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišujeme ho do několika typů, podle absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Dnes lékaři označují toto onemocnění jako civilizační chorobu, protože s jeho vznikem a průběhem je úzce spjatý náš životní styl. Spousta lidí často popisuje svůj život jako hektický někdy i stresující, plný práce a povinností. Ne vždy je čas přemýšlet, co vlastně jedí, a proto může být jejich jídelníček často nevyvážený. Přibývá také takzvaných sedavých zaměstnání a člověk má nedostatek fyzické aktivity. Všechny tyto faktory napomáhají ke vzniku nadváhy a obezity, rozvoji diabetu nebo zhoršení jeho průběhu. Ze statistik vyplývá, že zhruba jen u 8 % diabetiků propuklo onemocnění na základě genetických predispozic nebo druhotnou příčinou jiného onemocnění – postižení slinivky břišní, užívání diabetogenních léků.  

Diabetes 1. typu

U této formy diabetu mluvíme o autoimunitním onemocnění, kdy tělo neprodukuje vůbec žádný inzulín. Může se projevit v jakémkoliv věku, nejčastěji se objevuje u dětí nebo dospívajících. Propuknutí nemoci bývá velmi náhlé. Pacient obvykle ztrácí velké množství váhy v krátkém čase, mívá obrovskou žízeň, s tím je spojený častý pocit k močení. U někoho může převládat nechutenství anebo naopak nekontrolovaný tzv. „vlčí hlad“. Při neléčeném diabetu se mohou objevit poruchy vědomí až bezvědomí. 

Diabetes 2. typu 

Na první pohled má průběh nemoci skoro až opačný charakter. Jeho začátek může být pomalý a téměř nenápadný. Jestliže nedojde k preventivnímu vyšetření, často se nemoc zjistí až při rozvoji diabetických komplikací. Mezi ně patří vředy na nohou, velmi pomalé hojení ran, poruchy zraku, selhávání ledvin a další. S vysokou hladinou cukru jsou spojeny i příznaky jako je obrovská žízeň, časté močení nebo silná únava.

Rozdílem oproti typu č. 1 je, že slinivka stále produkuje a poskytuje dostatek inzulínu, avšak tělo ho jakoby neumí zpracovat a využít. Mluvíme o takzvaném relativním nedostatku inzulínu. U dětí je toto onemocnění poměrně vzácné, postihuje především pacienty vyššího věku (po 40. roku života) nebo lidi s nadváhou. Diabetes 2. typu v naší i celosvětové populaci převládá, 92 % diabetiků se řadí právě mezi diabetiky 2. typu.

Těhotenský diabetes

Vysoká hladina cukru se může objevit i u budoucích maminek. Tato porucha metabolismu sacharidů by mohla způsobit další komplikace v průběhu těhotenství. Dobrou zprávou je, že dnes každá žena během těhotenství postupuje rutinní kontrolní vyšetření u svého lékaře, proto se případný problém zachytí včas. Obvykle stačí jen mírná úprava jídelníčku a zvýšená fyzická aktivita (např. půl hodinka chůze denně) k nápravě. V případě potřeby může lékař předepsat léky na diabetes. Těhotenský diabetes zpravidla po porodu sám od sebe odezní. 

Rizikové faktory pro vznik diabetu

  • Rodinná anamnéza diabetu 
  • Nadváha a obezita
  • Nezdravá strava 
  • Nedostatečná pohybová aktivita  
  • Zvyšující se věk
  • Současné další onemocnění, především kardiovaskulární
  • Vysoký krevní tlak 
  • Těhotenská cukrovka v anamnéze 

Prevence diabetu 

Prevence Diabetu 1. typu je velmi komplikovaná, protože toto onemocnění vzniká na základě genetických predispozic. Avšak i tady bychom neměli zapomínat na zdravý životní styl, který může výrazně napomoci lepšímu průběhu onemocnění. 

Prevence Diabetu 2. typu je naopak téměř fundamentální. Před vznikem tohoto diabetu zpravidla předchází stadium prediabetu, kdy je možné ještě propuknutí onemocnění zastavit. Až při pokračování v nedodržování prevence se plně rozvíjí cukrovka. 

Jak můžeme svému tělu v rámci prevence pomoci? 

Zajistit si dostatek pohybu, při pravidelné fyzické aktivitě se zvyšuje citlivost buněk na inzulín.
Snížení celkového příjmu sacharidů, omezení tuků, uzenin a smažených pokrmů.
Dbát na vyvážený jídelníček s dostatkem vitamínů a vlákniny.
Hlídat si dostatečný pitný režim, který napomáhá snižovat celkový kalorický příjem.
Snížení hmotnosti při nadváze, protože ztráta i malého množství hmotnosti (cca 5-10 %) může významně snížit riziko vzniku cukrovky.
Omezení alkoholu a cigaret.
Obecně se doporučuje, aby u lidí, kteří mají některý rizikový faktor, byla testována glykemie (krevní cukr) alespoň 1x ročně, u osob bez rizik od 40. roku alespoň 1 za dva roky. 

Diabetes bychom neměli podceňovat, jedná se o chronické a nevyléčitelné onemocnění. Avšak s dobrou prevencí, můžeme oddálit nebo předcházet tomuto stavu. Důležitý je také přístup ke správným informacím a péči, aby byla zajištěna včasná léčba a dobré zvládnutí nemoci.  

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December