Světový den ledvin

visibility1426 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Ledviny jsou párovým orgánem, pro člověka životně důležitým. Letos Světový den ledvin připadá na čtvrtek 14. března. Alespoň v tento den je dobré si připomenout, k čemu nám ledviny slouží, jaké onemocnění může ledviny trápit a jak je důležitá prevence. 

Hned zpočátku prosím zpozorněte, protože chronické onemocnění ledvin je nemoc, která pacienta obvykle nebolí. Nebolí, však neznamená, že neexistuje. Onemocnění ledvin se aktuálně stále drží v první desítce hlavních příčin úmrtí. Zhruba 10 až 15 % světové populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. Ani naše země v tomto není výjimkou, každý desátý člověk v ČR má nemocné ledviny.

Tento tichý zabiják, může značně ovlivnit kvalitu vašeho života. S rostoucím věkem dochází k selhávání ledvin častěji. Po dosažení čtyřiceti let věku začíná filtrace ledvin klesat zhruba o jedno procento ročně. Naštěstí existují způsoby, jak snížit riziko rozvoje onemocnění. Důležitá je prevence. 

Ledviny 

Ledviny jsou párový orgán, velký jako když sevřete pěst. Jejich nejdůležitější funkcí je očištění krve od odpadních látek tvořených organismem – tzv. detoxikace. Ty se poté z těla vylučují společně s močí. To však není jediná úloha ledvin. Udržují také optimální objem tekutin v těle, čímž regulují krevní tlak. Kontrolují hladiny mnoha minerálů v krvi, jako je například sodík a draslík, a pomáhají při tvorbě červených krvinek. Podílí se na regulaci kyselosti krve. Udržují zdravé kosti. Pro lidský organismus jsou nepostradatelné stejně jako srdce nebo plíce. Jejich onemocnění může ovlivnit vznik dalších nemocí především kardiovaskulárního systému. 

Chronické nemocnění ledvin 

Jak jsme již zmínili v úvodu, chronické onemocnění ledvin nejprve nebolí, ani nejsou přítomny žádné příznaky. S pokročilým průběhem nemoci se mohou objevit otoky kolem očních víček, kotníků a dolních končetin. Častá je také únava, poruchy pozornosti, snížení výkonnosti, ztráta chuti k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Můžeme pozorovat nadměrné pocení, změnu barvy moči, sníženou tvorbu moči nebo naopak časté močení převážně v nočních hodinách. 

Každá z ledvin má v sobě milion drobných filtrů, které nazýváme nefrony. Jakmile se nefron poškodí, přestane plnit svou funkci. Jeho práci mohou dočasně nahradit ostatní nefrony, avšak s pokračujícím poškozením nezbývá dostatečný počet těchto filtrů a ledviny nezvládají filtrovat veškerou krev. Tato postupná ztráta funkce může trvat několik měsíců i let.  Když funkce ledvin klesne pod určitý bod, mluvíme o takzvaném selhání ledvin, což je život ohrožující stav. Čím dříve je nemoc ledvin diagnostikována, tím jednodušší je léčba, a tím nižší je riziko výskytu přidružených onemocnění. 

Kdo je nejvíce ohrožen a jaké jsou rizikové faktory? 

Onemocnění ledvin se často projeví u lidí, kteří mají i další přidružené nemoci jako je cukrovka, hypertenze, kardiovaskulární choroby či některá geneticky podmíněná onemocnění. K rizikovým faktorům pro rozvoj nemoci patří především kouření, konzumace alkoholu, stres, nízká porodní hmotnost nebo naopak obezita v dospělosti, svou roli hraje i vyšší věk. 

Jaká je prevence? 

- Pijte dostatek tekutin. 
- Omezte sůl v jídle. 
- Vyhněte se většímu množství jednoduchých cukrů (cukrovinky, slezené nápoje…). 
- Zařaďte do jídelníčku celozrnné pečivo, zeleninu a ovoce.
- Nezapomínejte na pravidelný pohyb.
- Omezte kouření a alkohol.
- Nepodceňujte pravidelné preventivní prohlídky u svého lékaře. 

Zánět ledvin = pyelonefritida

Zánět ledvin je infekční onemocnění, většinou bakteriálního původu, kdy se bakterie dostanou z močového měchýře až do ledvin. Toto onemocnění je o něco častější u žen než mužů, neboť mají kratší močovou trubici. Zánět můžeme dělit na akutní nebo chronickou formu. V případě nedostatečného nebo žádného léčení může tento problém vést až k selhání ledvin. Důvodů pro vznik zánětu je hned několik. Může se objevit kvůli močovým kamenům v močových cestách, ty brání odtoku moči a zvyšují pravděpodobnost zanícení. Dalšími rizikovými faktory jsou nádorová onemocnění prostaty nebo močového měchýře, oslabená imunita, nedostatečná hygiena nebo těhotenství. Zánět může být také komplikací vrozených vad ledvin.

Jaké jsou projevy a příznaky onemocnění? 

Pacienty obvykle trápí časté močení nebo trvalé nutkání na močení především v průběhu noci. Běžná je i bolest, pálení a řezání při močení. Samotná moč má zakalený vzhled, někdy i s příměsí krve nebo hnisu. Nemoc provází bolest a pocit tlaku v okolí beder, horečka (teplota nad 38 °C) nebo třesavka a pocit schvácenosti. Lékař vidí i bledost kůže a obvykle naměří vysoký tlak. 

Jak se zánět ledvin léčí? 

Lékař většinou předepíše antibiotickou léčbu na deset až čtrnáct dní. Je-li potřeba, může pacient užívat léky na snížení teploty a bolesti. Mezi další doporučení patří pití urologických nebo ledvinových čajů. Bylinné směsi, které podporují funkci ledvin, obvykle obsahují nať petržele, pampelišku, zázvor, přesličku, kopřivu a medvědici lékařskou. Samotnému onemocnění se dá efektivně předcházet několika jednoduchými způsoby. Je důležité dodržovat dostatečný pitný režim (1,5-2 l denně) ať už čisté vody, čajů nebo brusinkového džusu. Doporučené jsou i doplňky stravy obsahující D-manosu. Je třeba dbát na správnou hygienu, vyvarovat se prochladnutí a nezapomínat posilovat svou imunitu. 

Starejte se o své ledviny. Myslete na prevenci, zdravý životní styl a také nezapomínejte pravidelně navštěvovat svého praktického lékaře. Jednou za dva roky máte právo nechat si udělat komplexní preventivní vyšetření, včetně vyšetření ledvin. Tato prohlídka je hrazena zdravotní pojišťovnou. 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December