Světový den boje proti rakovině

visibility2042 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Světový den boje proti rakovině připadá vždy na 4. únor. Jeho založení iniciovala Mezinárodní unie proti rakovině (UICC). Cílem světového dne je zvýšit všeobecné povědomí o této zákeřné nemoci.

Na rakovinu zemře každý rok ve světě zhruba 10 milionů lidí, jedná se o nejčastější světovou příčinu úmrtí. Celkové roční ekonomické náklady spojené s rakovinou se odhadují na 1,16 bilionu dolarů. V České republice žije zhruba 600 tisíc lidí, kteří se s rakovinou léčí nebo ji již dříve prodělali. Tato nemoc má za následek asi čtvrtinu všech úmrtí v ČR ročně. 

Nejčastějšími typy rakoviny u mužů jsou nádory prostaty, u žen nádory prsu. Ty spolu s nádory tlustého střeva, konečníku a nádory plic tvoří asi polovinu všech nádorových diagnóz.

Lékaři a lékárníci se snaží věnovat léčbě rakoviny stále větší osvětu, protože chtějí co nejvíce snížit úmrtnost. Důležitá je prevence a včasný záchyt. Lékaři také apelují na zdravý životní styl. Statistiky uvádí, že téměř 40 % úmrtí souvisejících s rakovinou by mohlo být zabráněno, kdyby se lidé vyhýbali ovlivnitelným rizikovým faktorům (viz. dále v článku). Samozřejmě víme, že vznik rakoviny závisí na více proměnných, a ne všechny je schopen člověk ovlivnit. Nepopiratelný fakt však zůstává, že téměř jedné třetině všech úmrtí souvisejících s rakovinou by se dalo předejít rutinním screeningem, včasnou detekcí a léčbou.

Mezi ovlivnitelné faktory patří: 

- Alkohol
- Nadváha nebo obezita
- Tabák 
- Dieta a výživa
- Fyzická aktivita
- Ionizující záření – dlouhodobé a nechráněné vystavení ultrafialovému nebo jinému záření 
- Riziková pracoviště, kde člověk přichází do styku s karcinogenními látkami
- Infekce – virus může způsobit změny na buňkách (např. článek Karcinom děložního čípku)

Mezi neovlivnitelné rizikové faktory patří:

- Věk
- Rakovinotvorné látky (karcinogeny) 
- Genetika
- Imunitní systém 

Šance, zda člověk rakovinu porazí nebo obráceně závisí především na dvou faktorech. Za prvé na typu nádoru a za druhé na tom, v jakém stadiu je nádor diagnostikován. 

První stadia zhoubných nádorů jsou prakticky vždy vyléčitelná, zatímco poslední, čtvrtá stadia už obvykle vyléčit nelze. Proto byl v naší zemi zaveden systém preventivních prohlídek. Velkou výhodou je, že většinu těchto preventivních prohlídek proplácí zdravotní pojišťovny. I přesto tu zůstává jeden „háček“. Na preventivní prohlídku musí člověk za lékařem přijít. Maličkost? Sáhněte si do svědomí, kdy jste naposledy na preventivní prohlídce byli… 

Několik základních informací o nemoci … 

Rakovina je onemocnění, kdy se normální buňky v těle přestanou chovat „normálně“, začnou nekontrolovaně a abnormálně růst a množit se.  Tím vznikají shluky buněk tzv. nádory. Tato jednoduchá definice platí pro všechny druhy rakoviny s výjimkou leukémie (rakoviny krve). Pokud se nádory neléčí, mohou růst a šířit se po těle. 

Lékaři rozlišují tři druhy nádorových buněk: benigní, maligní nebo prekancerózní.

Benigní nádory - zřídka ohrožují život. Mají tendenci růst poměrně pomalu a nešíří se do jiných částí těla. Problém může nastat v momentě, kdy se zvětší příliš, stanou se nepohodlnými nebo tlačí na jiné orgány - například mozkový nádor uvnitř lebky.
Zhoubné nádory - rostou rychleji než nezhoubné nádory, mají schopnost šířit se i do ostatních částí těla (tvořit tzv. metastáze) a ničit okolní tkáň. Po napadení zdravé tkáně na novém místě pokračují v dělení a růstu.
Prekancerózní (nebo premaligní) buňky – jsou abnormální buňky, které se mohou (nebo pravděpodobně vyvinou) v rakovinu. Jedná se jakoby o předstupeň. 

Příznaky a symptomy rakoviny

U tolika různých typů rakoviny jsou příznaky různé a často závisí na tom, kde se nemoc nachází.

Existují však některé varovné příznaky a symptomy, na které je třeba dávat pozor: 

  • Neobvyklé bulky nebo otoky, časem se zvětšující 
  • Kašel, dušnost nebo potíže s polykáním 
  • Změny ve vyprazdňování jako je zácpa a průjem a/nebo krev ve stolici
  • Komplikace s močením častější bolestivé močení nebo neschopnost jít na toaletu
  • Neočekávané krvácení například v moči nebo stolici nebo při kašli 
  • Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti během krátké doby
  • Extrémní a nevysvětlitelná únava 
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Nové znaménko nebo změny znaménka 
  • Neobvyklé změny prsou 
  • Vřed nebo vřed, který se nehojí 
  • Silné noční pocení 

Léčba rakoviny 

Jestliže je potvrzeno onkologické onemocnění, lékař rozhodne o postupu léčby. Vždy musí zvážit věk pacienta, jeho zdravotní stav a především stadium, ve kterém se nemoc nachází. Hlavní metody léčby jsou chirurgický zákrok, ozařování a chemoterapie. 

Český den proti rakovině

Každoročně se i u nás pořádá „Český den proti rakovině“. Letos proběhne už 28. ročník květinové sbírky, tu pořádá Liga proti rakovině od roku 1996. Termín sbírky je tentokrát stanoven na středu 15. května. Tématem bude „Prevence rakoviny prsu“. Zapojit se může každý, pomocí nebo zakoupením žluté kytičky. Pro zajímavost: jedná se o květ měsíčku lékařského, každý rok s jinou barvou stužky. Letos bude růžová.  Výtěžek sbírky se každoročně používá na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu onkologické výuky, výzkumu a vybavení onkologických center.

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December