Rakovina děložního čípku

visibility2506 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Rakovina děložního čípku má, hned po karcinomu prsu, smutné 2. místo v počtu úmrtí žen u onkologických onemocnění. Ročně je v České republice diagnostikováno 850-900 žen s tímto onemocněním a zhruba 40 % z nich této nemoci podlehne. Bohužel často i zbytečně, neboť dnes se dá tomuto karcinomu předcházet.

Rakovina děložního čípku je jediné nádorové onemocnění, kterému se dá zabránit pomocí očkování. Samotné onemocnění se vyvíjí několik měsíců i let, takže při pravidelné kontrole je schopen lékař začínající riziko objevit a včas zahájit léčbu. Proto jsou velmi důležité preventivní gynekologické prohlídky.

Co to je rakovina děložního čípku…

Děložní čípek najdeme na nejspodnější části dělohy, která zasahuje do pochvy. Představuje něco jako bariéru, která zabraňuje průniku nečistot a choroboplodných zárodků do dělohy a vejcovodů. U karcinomu děložního čípku dochází k nekontrolovatelnému množení buněk, to má na svědomí virus nazývaný Lidský papilomavirus (human papillomavirus HPV). 

S infekcí HPV se setká za život až 80 % populace - muži i ženy.  K nákaze dochází pohlavním stykem, jak vaginálním, tak i orálním či análním, kdykoli během sexuálně aktivního života. Nejvíce náchylné k infekci jsou mladé dívky. To, že se žena nakazí tímto virem, ještě neznamená, že automaticky onemocní, u většiny žen dokáže jejich imunitní systém virus zlikvidovat. V některých případech však může virus v těle přetrvávat a na děložním čípku se začnou objevovat prekancerózní změny, postupně měnící se v onkologické onemocnění.  

Nahoře: přední pohled na dělohu. 
Dole: pohled na děložní čípek směrem z pochvy.

Zdravá děloha
1. fáze rakovinového nádoru, který způsobuje zánětlivou reakci.
2. fáze rakovinového nádoru, který se téměř rozšířil do celého děložního čípku.
3. fáze rakovinového nádorového nádoru, který se rozšířil za děložní hrdlo až do vagíny a okolních částí.

Příznaky rakoviny děložního čípku

- Vaginální krvácení po pohlavním styku 
- Krvácení mimo menstruační cyklus nebo přetrvávající krvácení po menopauze 
- Vaginální dyskomfort
- Zapáchající výtok někdy i s příměsí krve
- Bolesti při močení, nebo při pohlavním styku
- Bolesti v podbřišku, pánvi nebo zádech 
- Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti 

Nejvíce zrádný je fakt, že rakovina děložního čípku probíhá velmi dlouhou dobu skrytě bez příznaků. Objeví-li se příznaky, bývá nemoc již v pokročilém stadiu a je velmi obtížné začít efektivní léčbu. Proto je tak důležitá prevence v podobě pravidelných kontrol u lékaře. Čím dříve je prekanceróza nebo rakovina objevena, tím je větší šance na vyléčení. 

Jak lze onemocnění předcházet

Základem jsou preventivní prohlídky u gynekologa 1x za rok. Tyto prohlídky jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou, bohužel i přes tento fakt, pravidelnou kontrolu absolvuje pouze každá druhá žena. Účinnou prevencí je očkování proti lidským papilomavirům (HPV). Vhodné je i používání ochrany (kondomu) během pohlavního styku. Ta snižuje riziko přenosu HPV.

Co naopak může zvýšit riziko onemocnění je kouření, časté střídání sexuálních partnerů nebo dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. Dle statistik ženy užívající antikoncepci více než 5 let mají vyšší riziko vzniku rakoviny děložního čípku. 

Jak probíhá vyšetření děložního čípku

Zdravotní pojišťovny v České republice hradí všem ženám jednou za rok preventivní gynekologic-kou prohlídku a cytologický stěr. Lékař při prohlídce provede:
Kolposkopii - vyšetření děložního hrdla pohledem přes systém zvětšovacích skel (kolposkop)
Cytologické vyšetření - stěr buněk z děložního hrdla a jejich vyšetření pod mikroskopem v labora-toři. Jestliže laboratoř objeví případnou přítomnost abnormálních buněk, lékař provede odběr na vyšetření HPV k potvrzení či vyvrácení rizika. 
HPV DNA testace – je další metoda pro zjištění HPV infekce v těle ženy. Od 1. 1. 2021 je tento test povinnou součástí screeningu karcinomu děložního hrdla pro ženy ve věku 35 a 45 let. HPV DNA test u této věkové skupiny je také hrazený zdravotní pojišťovnou. Test má velmi vysokou přesnost a dokáže včas objevit možné riziko, lékař pak může zahájit okamžitou léčbu. 

Očkování 

Jak již bylo řečeno, změny na děložním čípku vedoucí k rozvoji nádorů způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem. Tento virus může způsobit nádory i na jiných místech, jako je genitální či anální oblast, ústa nebo hrdlo, a to u obou pohlaví. Očkování je doporučeno dívkám, ale i chlapcům ještě před zahájením sexuálního života, kdy tělo ještě nebylo v kontaktu s virem. Vakcína je ve věku 13 let plně hrazená zdravotní pojišťovnou. U ostatních věkových skupin se můžete informovat u své zdravotní pojišťovny na možnost příspěvků. 

Léčba rakoviny děložního čípku

Jestliže je potvrzena rakovina děložního čípku, lékař rozhodne o postupu léčby. Vždy musí zvážit věk pacientky, její zdravotní stav a především stadium, v kterém se nemoc nachází. Zda je zasaže-na „pouze“ tkáň čípku nebo již došlo k rozšíření i do okolních tkání a orgánů. Hlavní metody léčby jsou chirurgický zákrok, ozařování a chemoterapie. Pokud je nemoc odhalena včas, většinou postačí pouze operativní zákrok. Jestliže se nádor již rozšířil i do okolí, je potřeba použít radioterapii. K jejímu lepšímu efektu se současně podává i chemoterapie. 

Této nemoci se dá předcházet, proto nevynechávejte preventivní gynekologické prohlídky u svého lékaře 1x ročně. V případě objevení nějakých obtíží s návštěvou neotálejte a dorazte do ordinace hned. Čím dříve jsou podezřelé příznaky zachyceny, tím je větší šance na úspěšnou léčbu. 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December