Alergie

visibility929 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Imunitní systém člověka slouží k rozpoznání a likvidaci všech potenciálně škodlivých látek. Můžeme ho označit za naši soukromou policii. Pokud je imunitní systém správně nastaven, jedná se o velmi efektivní ochranu. Může se však stát, že imunitní systém reaguje nepřiměřeně i na ty látky/částice z vnějšího okolí, které běžně lidem vůbec neškodí. Tato přecitlivělost organismu patří mezi tzv. imunopatologické reakce. 

Alergie je reakce imunitního systému na určitou látku tzv. alergen, který se dostal do organismu. Při prvním kontaktu s danou látkou člověk zpravidla nic nepozná. Tělo teprve látku zkoumá a rozhoduje se, jak na ni v budoucnu zareaguje. Až při druhém nebo následném kontaktu s alergenem se reakce projeví. Když udeří alergie v plné síle, dokáže způsobit hned několik zdravotních komplikací. Je proto dobré o svých případných alergiích vědět, aby s nimi mohl člověk včas a efektivně bojovat. 

Označení Alergie, bylo použito poprvé v roce 1906 a vzniklo složením dvou řeckých slov „allos“ (jiný) a „ergon“ (reakce). 

Co jsou nejčastější alergeny? 

Pyly – Pyl je jeden z nejrozšířenějších alergenů vůbec. Spouštěčem alergické reakce mohou být pyly trav, obilí, keřů nebo stromů. Pyly květin alergii zpravidla nezpůsobují, výjimkou jsou pampelišky. 
Prach a roztoči – Oboje se nejčastěji drží v matracích, kobercích nebo závěsech. Daří se jim hlavně ve vlhkém a nevětraném prostředí. 
Plísně – Objevují se také na nevětraných a vlhkých místech. Často je vidíte v rozích stěn nebo na obkladech, ale setkat se s nimi můžete i v potravinách. 
Zvířata – I domácí mazlíček může způsobit alergii. Běžná je alergie na psy, kočky, králíky nebo koně. Alergenem bývá zvířecí srst, kůže nebo jejich sliny. Časté jsou také alergie na bodnutí hmyzem (včely nebo vosy).
Potraviny – Alergická reakce je běžná na mléčné výrobky, arašídy či jiné oříšky, ryby a mořské plody, sóju, lepek, vajíčka, pšenici, některé ovoce (jahody, kiwi…). 

Alergie můžeme rozdělit na sezónní a celoroční. Sezónní alergie trápí člověka pouze v určitém období roku. Nejčastěji se jedná o sennou rýmu. Někdo začne mít obtíže v březnu či dubnu, kdy rozkvétají stromy (bříza, dub, cypřiš), jiný zase až v červenci/srpnu, kdy kvetou trávy a plevy (kopřiva, pelyněk...). Oproti tomu celoroční alergie člověka trápí neustále. Řadíme sem potravinové alergie, alergie na prach a roztoče, alergické astma, alergickou rýmu nebo atopický ekzém

Jaké jsou alergické příznaky? 

Příznaky jsou vždy individuální a u každého člověka jinak intenzivní. Záleží i na druhu alergie. Při vdechnutí alergenu vás nejčastěji potrápí vodnatá rýma nebo ucpaný nos, ztráta čichu, kýchání, pálení zarudnutých očí, jejich svědění, zánět spojivek nebo otok víček. Může dojít k zúžení průdušnice a průdušek, kdy alergik pociťuje dušnost a obtíže s nadechnutím, které někdy mohou přejít až v astmatický záchvat. Jestliže má člověk alergickou reakci po požití potraviny (pozor ne intolerance, která je většinou spojena se zažívacími obtížemi), může se stát, že jazyk začne rychle otékat, tím se zúží dýchací cesty a dotyčný má pocit akutní dušnosti. To bývá život ohrožující stav a je nutná okamžitá pomoc. Mohou se také objevit bolesti žaludku nebo zvracení. Imunitní systém umí projevit alergii i na kůži, a to většinou zarudnutím, otokem nebo výsevem drobných červených puchýřků. Alergik popisuje silný svědivý pocit nutící ke škrábání. Při chronické imunitní reakci mluvíme o atopickém ekzému. Na kůži se objeví suchá šupinatá místa, která nepříjemně svědí nebo drobné červené pupínky. 

Mezi alergické reakce na imunologickém podkladě se počítá i astma. Jedná se o chronický zánět průdušek, kdy dochází k přestavbě dýchacích cest a nemocný má obtíže s dýcháním. Léčba astmatu patří vždy do rukou lékaře. 

Diagnostika alergie

Lékař nejprve zjistí anamnézu, provede fyzická vyšetření a pojme-li podezření na alergii, odešle pacienta k odbornému lékaři – alergologovi. Ten provede specifické kožní testy. Při nich jsou pacientovi na předloktí naneseny zředěné alergeny. Zhruba za půl hodiny se kontroluje, zda některý z alergenů vyvolal na kůži alergickou reakci. Zarudnutí nebo bledý pupen v místě vpichu znamená pozitivní výsledek. Lékař dále odebere vzorek krve, ten se laboratorně vyšetří na stanovení hladiny protilátek (typ IgE). Výsledek mu sdělí informace o závažnosti alergie. Získané výsledky pak lékaři pomohou k sestavení optimálního léčebného postupu a nasazení správné medikace.

Prevence a možnosti léčby

První pravidlo zní: pokud je to možné, vyhýbejte se alergenům. Ne vždy ale lze tuto zásadu dodržovat. Proto je na trhu velké množství léčiv proti alergii, jak volně prodejných, tak i na lékařský předpis. 

Antihistaminika v lékárně koupíte ve formě tablet, léčivou látkou je zde nejčastěji Cetirizin, Levocetirizin, LoratadinDesloratadin nebo Bilastin. Pro mladší děti jsou pak určeny kapky s účinnou látkou Dimetidin. Lékař může předepsat i sirupovou formu s Levocetirizinem nebo Desloratadinem

Velmi nepříjemným a obtěžujícím projevem u pylových alergií je tekoucí rýma nebo pocit ucpaného nosu. I tady si lékárník ví rady a doporučí vám nosní sprej s antihistaminikem (Azelastin, Levocabastin), popřípadě v kombinaci s dekongestivem (Dimetidin + Fenylefrin) nebo kortikoidem (Azelastin + Fluticonason propiát, Mometason). Vhodná je také kombinace se sprejem s mořskou vodou. Ten nos pročistí, ale nevzniká na něj návyk, tudíž ho můžete používat po celou alergickou sezónu. V lékárně koupíte samozřejmě i kapky do očí, které zklidní pocit pálení, slzení nebo začervenání. 

K aplikaci na kůži vám dobře poslouží gely nebo krémy obsahující Dimetidin nebo Diphenhydramin. Ty vám pomohou zmírnit nepříjemné svědění, zarudnutí a otok v místě vzniku reakce. Můžete použít i mast s kortikoidem (1 % Hydrocortison). Doporučujeme, se vždy poradit s lékárníkem nebo lékařem o jejím správném užití a délce léčby. 

Jiné lékové formy kortikosteroidů jsou vázány na lékařský předpis, stejně jako léky imunoterapie, které se k léčbě alergií dnes také používají.

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December