YUZU

visibility2636 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

V zimě zahřeje, v létě naopak osvěží a vždy vám dodá nálož energie a vitamínu C. YUZU chutná skvěle v limonádách, čajích, dezertech i marinádách. Právem si vysloužil titul „Supercitrus“. Neznáte toto ovoce? 

Co to je YUZU?

YUZU neboli Citrus Junos je druh citrusového ovoce, něco mezi pomerančem a mandarinkou s chutí grepu vlastně takový mix. 

Je malý, kulatý, málo šťavnatý a se spoustou pecek. ALE! Má velmi tlustou silně vonící kůru, která obsahuje velké množství nám prospěšných látek. Chuť ovoce je pikantní, kyselá a hořkosladká vše v jednom. Aby nepřišlo nic z tohoto plodu nazmar, zpracovává se celý. Farmáři plody vypeckují, rozřežou na malé kousky a smíchají společně s medem, cukrem a zázvorem. Tímto způsobem se ovoce zakonzervuje a vydrží pak celý další rok. Nevyhodí se ani pecky plodu. Své upotřebení našly v kosmetice a při výrobě aroma olejů. 

Odkud YUZU vlastně je? 

Domov má pravděpodobně ve starověké Číně, z ní pochází nejstarší zmínky o tomto ovoci. Ty jsou staré více než 1200 let. Odtud se pak ovoce rozšířilo do Jižní Koreje a Japonska. Dodnes rostou tyto plody hlavně v těchto zemích, a to hned ze dvou důvodů. Prvním důvodem jsou velmi specifické podmínky pro jeho pěstování a druhým důvodem je fakt, že většinu úrody zpracují a zužitkují místní lidé do svých tradičních receptů. Proto není yuzu ve světě tak známé a patří také k nejdražším citrusům. 

Jen pro zajímavost, 1 kg čerstvého yuzu stojí i více než 1 000 Kč. 

Proč je YUZU skvělé? 

Zralé plody obsahují mnoho vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Najdeme v něm 3x více vitamínu C než v klasickém citronu. Kromě něj i vitamin A, thiamin (B1), riboflavin (B2), kyselinu pantotenovou (B5) a pyridoxin (B6). Z minerálů hlavně hořčík, zinek, železo a vápník.  

V čem ochutnat YUZU?

Nejjednodušší je smíchat ho se studenou vodou a připravit tak osvěžující limonádu. Na podzim a v zimě naopak můžete uvařit horký nápoj, který vás zahřeje a skvěle voní. Nebojte se experimentovat. Yuzu se skvěle hodí i do jiných alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů. Dají se z něho připravit marinády k masu, přidat do některých polévek nebo omáček. Oceníte ho i při pečení dezertů a cukroví. Ochutnejte…

MINI YUZU CHEESECAKES

Pro přípravu 12 kusů budete potřebovat:

Na korpus:

  • 60 g ovesných vloček
  • 60 g kešu ořechů
  • 30 g másla
  • 20 ml javorového sirupu

Na náplň:

  • 200 g krémového sýru
  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 vejce
  • 70 g práškového cukru
  • 30 g Yuzu

Na yuzu krém:

  • 3 žloutky
  • 20 g třtinového cukru
  • 30 g Yuzu
  • 50 ml citrónové šťávy
  • 20 g másla

Na dokončení:

  • Yuzu

Postup:

Nejprve si připravíme yuzu krém – žloutky promícháme s cukrem, Yuzu, citrónovou šťávou a ve vodní lázni ho za stálého míchání provaříme do zhoustnutí. Na závěr do krému vmícháme máslo a necháme vychladnout.

Ovesné vločky a kešu ořechy rozmixujeme, přidáme k nim máslo pokojové teploty a javorový sirup. Všechno spolu pořádně promícháme a těsto vtlačíme na dna muffinových košíků. Pro lehké vyklopení použijeme buď silikonovou formu, nepřilnavou formu, nebo formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Korpusy předpečeme v troubě při teplotě 180 °C, přibližně 8 minut.

Mezitím si připravíme náplň vymícháním tvarohu a krémového sýru s vajíčky, cukrem a Yuzu. Hladký krém nalijeme na předpečené korpusy a mini cheesecakes pečeme ještě 30 minut při teplotě 160 °C.

Mini cheesecakes necháme úplně vychladnout a podáváme je dozdobené yuzu krémem a Yuzu.

Dobrou chuť!

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December