Vaginální kvasinkové infekce

visibility674 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Magda Matuštíková list In: Novinky

Tento problém je mnohem častější, než si myslíte. Více než 75 % žen se alespoň jednou za život setká s pocitem pálení, svědění, nezvyklým poševním výtokem, otokem či bolestí při močení nebo při pohlavním styku. Jedná se o takzvaný vaginální dyskomfort, který může být projevem vaginální infekce. Základním požadavkem je efektivní a co nejrychlejší léčba.

Vaginální infekci v drtivé většině případů způsobují bakterie nebo plísně (kvasinky). Za normálního zdravého stavu vaginální sliznici ženy osídlují bakterie rodu Lactobacillus. Ty produkují kyselinu mléčnou a udržují kyselé pH. Jestliže dojde k přemnožení jiných bakterií, může dojít ke snížení kyselosti. Toto nové patogenně vzniklé prostředí způsobí vyšší šanci pro vznik různých infekcí a projevy vaginálního dyskomfortu.

Co vše může způsobit tuto změnu?

Některé faktory podílející se na vzniku vaginálního dyskomfortu můžeme ovlivnit a vyvarovat se jim. Pozor si můžeme dát na nedostatečnou hygienu, nevhodné spodní prádlo, vlhké plavky (mikroorganismy mají rády vlhké a teplé prostředí a mnohem rychleji se v něm množí), stres, špatná životospráva nebo velké množství cukru přijímaného stravou.
Některé změny však ovlivnit žena nemůže, neboť jsou přirozeným fyziologickým stavem. 
Příkladem je menstruace, kdy se může pH lehce zvýšit. Dále pak těhotenství ženy, nebo jiné hormonální změny, oslabená imunita, některá onemocnění (např. diabetes). Změnu vaginálního mikrobiomu může vyvolat i užívání některých léků (např. antibiotika).

 

Kvasinková kandidóza 

 

Vaginální kandidóza vzniká přemnožením kvasinek přirozeně se vyskytující v poševní mikroflóře. V drtivé většině případů se jedná o kvasinku Candida albicans.  Projevem může být otok sliznice, svědění, pálení, typický je bílý hrudkovitý, tvarohovitý výtok. Dobrou zprávou však je, že s kvasinkovou infekcí si dokážete i sami poměrně rychle a efektivně poradit. Běžně se používají lokální antimykotika ať už ve formě mastí, vaginálních tablet nebo měkkých tobolek. 


Klotrimazol: krémy nebo vaginální tablety
Nystatin: ve formě mastí
Econazol: vaginální krém nebo tablety
Fenticonazol: vaginální tableta

Vhodné je do kombinace použít i vaginální výplachy s antiseptikem. Dále pak intimní mycí gely, popřípadě vaginální prebiotika, probiotika nebo postbiotika, ty se dají používat i jako prevence. U častějších opakujících se kandidóz se doporučuje i enzymatická léčba.

Jestliže léčba do tří dnů nezabírá nebo se jedná o opakované problémy, je potřeba se obrátit na lékaře.

Bakteriální kandidóza

 

Příznaky bakteriální kandidózy se moc neliší od kvasinkové infekce. Opět může ženu obtěžovat pocit pálení, svědění nebo otok sliznice. Rozdíl můžeme zaznamenat v odlišném výtoku. Ten může být nažloutlý nebo bílo-šedý a typicky ho provází nepříjemný zápach připomínající rybinu. Příčinou tohoto onemocnění je bakteriální nerovnováha a zmnožení bakterií, které za normálních okolností jsou v mikroflóře pouze v minoritě. K léčbě je nutno nasadit antibiotika, ty jsou u nás pouze na lékařský předpis, proto neotálejte s návštěvou lékaře. 

Jak předcházet onemocnění?

 

Zdravá a vyvážená strava je základem pro správné fungování organismu. Je potřeba omezit konzumaci sladkostí, potravin s vysokým obsahem škrobu nebo množství plísňových sýrů. Naopak prospěšné je zařazení kvašených potravin.
Noste prodyšné volné spodní prádlo, důležitý je i materiál, nejlepší je bavlna. Oblečení by mělo být volné a pohodlné. Dávejte si pozor na mokré plavky, co nejdříve vyměňte za suché a nenechávejte je pomalu usychat na těle. Při léčbě antibiotiky pamatujte i na užívání probiotik. Nepoužívejte na intimní partie silně parfemovaná mýdla, ideálně je použití intimních mycích gelů nebo oplach čistou vodou.

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December