Světový den bez tabáku

visibility884 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Světový den bez tabáku každoročně připadá na 31. květen a to už od roku 1987. Světová zdravotnická organizace (WHO) se v tento den snaží nasměrovat pozornost veřejnosti na tabákovou epidemii, která se bohužel dotýká všech států světa. Další její snahou je zdůraznit důležitost prevence před tabákovým kouřem, ten lidem způsobuje závažná onemocnění až smrt. 

Na celém světě je zhruba 1,3 miliardy uživatelů tabáku. Tabák, ať už v důsledku přímého nebo pasivního kouření, každoročně zabije okolo 8 milionů lidí a odborníci se obávají, že čísla dále porostou. Ze statistik také vyplývá, že očekávaná délka života kuřáka je zhruba o 10 let nižší než u nekuřáka. 

Každý rok má tento světový den své vlastní téma, co nejaktuálnější v souvislosti s tabákem a jeho průmyslem. Letos pro rok 2024 je hlavní myšlenkou „Ochrana dětí před zásahy tabákového průmyslu“. Nelze si nevšimnout, že v poslední době marketing tabákového průmyslu záměrně cílí na mladé lidi. Jeho snahou je vybudovat si budoucí generaci uživatelů tabákových výrobků s příslibem dalších celoživotních zisků. Prostřednictvím různých kampaní na sociálních sítích, streamovacích platforem nebo díky atraktivnímu obalu výrobků, jsou mladí lidé vystavováni tomuto tabákovému „lákadlu“. V roce 2022 se v populárních pořadech pro mládež ve věku 15 – 24 let zvýšil počet scén s tabákem o 110%, kouření zde bylo prezentováno jako běžné, cool a v pohodě. Průzkumy v jednotlivých zemích ukazují, že kouření mezi mladými lidmi je stále rozšířené a v některých zemích se počty varovně zvyšují. Tabákové a nikotinové výrobky užívá až 37 milionů mladých ve věku 13 – 15 let. Používání elektronických cigaret je dokonce častější než u dospělých. 9 z 10 kuřáků zkusí svou první cigaretu před 18 rokem.

Jaké zdravotní komplikace mohou být spojeny s kouřením? 

Tabákový kouř obsahuje na 7 000 chemických látek, 70 z nich jsou prokázanými karcinogeny a mají přímou souvislost se vznikem rakoviny. Udává se, že riziko vzniku rakovinového bujení buněk u kuřáka je až 25x vyšší než u nekuřáka. Nejčastěji bývá diagnostikována rakovina plic, dutiny ústní, slinivky břišní, děložního čípku nebo močového měchýře. Stejně závažné jsou i nemoci kardiovaskulárního systému. Lékaři tak často řeší infarkt myokardu, aterosklerózu nebo mozkové příhody. Chronické kuřáky často trápí vyčerpávající kašel, ten může postupovat do tzv. chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). I průběh jiných plicních nemocí může být pro kuřáka mnohem závažnější a rizikovější - jako je třeba onemocnění COVID-19.

Kouření zanechává podpis i na pokožce těla. Z důvodu horšího okysličení a ukládání škodlivých látek kůže mnohem rychleji stárne, ztrácí pružnost a hydrataci.  

V České republice statistiky uvádějí, že kouří zhruba 20 % mužů a 15 % žen. Dnes už nemluvíme jen o cigaretách nebo doutnících. Na trhu najdeme i elektronické cigarety, iqos, nahřívaný tabák. Díky těmto alternativám se bohužel rychle zvyšuje počet uživatelů.  

Co se stane, jestliže se rozhodnete přestat kouřit?

Mezi pozitivní změny, které pocítíte již za několik dnů - týdnů patří například: 

Zlepší se dýchání, krevní tlak a srdeční rytmus.
Zvýší se hladina kyslíku v krvi a sníží riziko infekcí.
Zlepší se imunita, a naopak sníží zánětlivost v těle.
Zlepší se vzhled pokožky, vlasů a nehtů.
Přestat kouřit je dobré i pro vaši duševní pohodu – nekuřáci mívají nižší úroveň úzkostí, depresí a lépe zvládají stresové situace. 
Šetříte také svoji peněženku a finance. :-) 

Přestat kouřit má smysl vždy, nikdy není pozdě. Ale dobře víme, že jednoduché to nebude. Základem je pevná vůle a odhodlání kuřáka. Nikdo jiný kromě vás (kouříte-li), vás opravdu přesvědčit o skoncování s cigaretami nemůže. Ale rozhodnout se, je jen první krok. 

Několik tipů, jak přestat kouřit jsme zmínili už v našem článku Mezinárodní nekuřácký den.

Na odvykání nemusíte být sami. Je tu spousta odborníků, kteří vám nabídnou pomoc. Promluvit si můžete se svým lékařem nebo lékárníkem. Některé lékárny nabízejí speciální poradenství k odvykání kouření. Existují i odvykací centra nebo národní linka pro odvykání 800 350 000, kde můžete zavolat o radu, konzultaci nebo tip. 

I přesto, že vaše odhodlání bude pevné jako skála, jestliže jste byli silným kuřákem zvyklým na nikotin, vaše tělo bude tuto látku opět chtít a oplatí vám to abstinenčními příznaky. Naštěstí i tato situace má ve zdravotnictví řešení. V lékárně si můžete koupit nikotinové žvýkačky, sprejpastilky nebo náplasti, to co vám bude nejvíce vyhovovat a díky čemu překonáte chuť na nikotin.

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December