Průjem

visibility1103 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Magda Matuštíková list In: Novinky

Průjem je velmi běžná, stejně tak nepříjemná zdravotní komplikace. Snad každý z nás se s tímto problémem už alespoň jednou setkal. Může se jednat o onemocnění zažívacího traktu, obranný mechanismus organismu nebo souběžný projev jiného onemocnění. Většinou jde o dobře řešitelný problém, avšak v některých případech může nastat velmi vážný průběh.

V tomto článku se dozvíte, co označujeme za průjem, jak ho poznat, kdy můžeme přistoupit k samoléčbě a kdy vyhledat lékaře.

 

Co to je průjem

Tato nemoc je definována jako velmi časté tj. 3 - 5x denně vyprazdňování řídké a neforemné stolice. V některých případech se může jednat až o vodnatý průjem.

Akutní průjem obvykle trvá 2-3 dny, maximálně však 2 týdny. Jeho nejčastější příčina je vyvolána bakteriemi (Salmonela, E. Coli, Kampylobakter), viry (rotaviry, adenoviry) anebo parazity (škrkavka, tasemnice), toxiny. Některé typy průjmových onemocnění mohou být infekční, proto je velmi důležitá i osobní hygiena.

O chronickém průjmu hovoříme, trvají-li příznaky déle než 4 týdny, v tomto případě vždy vyhledejte lékaře. Může se totiž jednat o infekční průjem způsobený některým parazitem nebo o projev jiného závažného onemocnění.

Průjmové onemocnění mohou doprovázet i další doprovodné příznaky jako jsou křeče, bolest v podbřišku, nevolnost nebo zvracení, horečky, zimnice, vyčerpanost, dehydratace.

 

Zbarvení průjmu

U průjmu můžeme pozorovat rozdílné zabarvení stolice, či nezvyklý zápach. To může pomoci při diagnostice problému:

Žlutá stolice: Může být ovlivněna složením jídelníčku, v kterém se nachází příliš mnoho tuků.

Zelená stolice: Signalizuje infekční průjem způsobený bakteriemi, onemocnění žlučníku nebo jater. Tuto barvu může zapříčinit i užívaní antibiotik nebo projímadel. Překvapivým důvodem však může být i nadměrná konzumace listové zeleniny.

Černá stolice: Tím nejčastějším vysvětlením bývá pouhé nadužívání železa vstřebaného z potravy, užívání léků případně doplňků stravy s tímto prvkem, nebo také užívání aktivního uhlí. Dalším mnohem závažnějším důvodem může být natrávená krev ve stolici například ze žaludečního nebo jícnového vředu.

Krev ve stolici: Stolice obarvená do hnědo-červena nebo ulpívající jasně červená krev může být příznakem hemeroidů nebo fisury. Může značit ale i mnohem vážnější onemocnění slinivky, tlustého střeva nebo rakovinu. Jestliže se ve stolici krev objeví, je to vždy signál pro návštěvu lékaře.  

Jasně červenou krev ve stolici může ale způsobit i zvýšený konzumace červené řepy aktuální nebo předchozí den. Jedná se však většinou o jednorázový efekt a bez provázejícího průjmu. Jestliže by se krev objevila i následně nebo opakovaně, příčina bude pravděpodobně jiná a je nutno vyhledat lékaře.

 

Příčiny průjmu

-      Dietní chyba – nevhodná skladba jídelníčku

-      Nadměrná konzumace vlákniny

-      Nerovnováha v mikrobiomu střev

-      Infekční průjem způsoben, bakteriemi, viry, parazity

-      Špatná životospráva

-      Nedostatečná hygiena

-      Stres

-      Intolerance potravin (laktózová intolerance, celiakie, histaminová intolerance)

-      Užívání některých léků – antibiotika, některé léky na snížení cholesterolu

-      Otravy (intoxikacemi potravinami, léky, alkoholem, houbami, nemoc špinavých rukou)

-      Chronická střevní onemocnění (syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida…)


Jak zastavit průjem

Při průjmu dochází ke zvýšenému vylučování vody a elektrolytů z organismu nebo k poruše vstřebávání tekutiny ve střevě.
Léčba má tři základní pilíře. Rehydratace organismu, zkrácení doby trvání průjmu a následná realimentace, to znamená obnovu výživy k rychlejšímu uzdravení a regeneraci. 

Opětovná rehydratace:
Ke klasickému pitnému režimu můžeme přidat i tzv.
rehydratační roztoky, které obsahují vše (sacharidy, minerály…), co tělo v průběhu nemoci ztrácí. Dostupné jsou ve formě prášku nebo šumivých tablet. Přípravek se rozpustí ve 2 dcl vody a konzumuje se pomalu po lžičkách, ideálně vychlazený 4-8 °C.

Podání léků zastavující průjem:
Loperamid: tento lék zpomaluje střevní peristaltiku a voda s natrávenou potravou mají delší čas se vstřebat z trávicího traktu zpět do těla. Tímto efektem dojde ke snížení frekvence vyprazdňování k takzvanému „zastavení průjmu“. Lék je vhodný u akutních i chronických průjmů, nebo při průjmu ze stresu. Samotný Loperamid by se však neměl užívat u průjmů vzniklých dietní chybou (když člověk sní něco špatného), možné toxiny v těle nejsou odstraněny a zůstávají tam déle. Je vhodná kombinace Loperamidu na zastavení průjmu a následné užití některého ze střevních absorbencií nebo dezinficiencií.
Racekadotril: je látka působící ve střevě takzvaně antisekrečně. Sníží nadměrné vylučování vody a důležitých elektrolytů z těla. Tento lék je určen pouze pro dospělé nebo osoby s hmotností nad 40 kg.

Střevní Absorbencia:
Do této skupiny řadíme dobře známé
aktivní uhlí, či diosmektit. Látky mají velký aktivní povrch a dokážou na sebe navázat případné toxiny, ty jsou následně z těla vyloučeny.
Je nutné pamatovat, že tyto přípravky dokážou vázat i další látky, proto je nezbytné užívat všechny léky nebo doplňky stravy s rozestupem nejméně 2 hodin.
Při užití aktivního uhlí musíme mít také na paměti, že barví stolici do černa, tím může dojít k maskování příměsi krve či hlenu ve stolici, která může značit závažnější onemocnění.

Realimentace - Úprava stravy a klidový režim:
Při těchto potížích je nezbytná také úprava stravy. Vyhněte se tučným, smaženým a kořeněným jídlům. Omezit byste měli i mléko a mléčné výrobky, ovocné džusy nebo přeslazené nápoje.
Naopak dobře snášeny jsou tyto potraviny: rýže, brambory, kuřecí a krůtí maso, mrkev, den staré pečivo, suchary, piškoty, banány, jablečné pyré, borůvky. Můžete pít například mírně sycené minerálky, lehce slazený černý čaj (pro děti bez kofeinu), řepík lékařský, heřmánek nebo mátu. Lepší je také rozdělit stravu do menšího množství častěji denně. 

Velmi důležité je samozřejmě i zjistit a odstranit příčinu onemocnění. Jedná-li se o komplikovaný nebo chronický průjem nutností je návštěva lékaře.

 

Kdy vyhledat lékaře

-        Vodnatý průjem trvající déle jak 3 dny

-        Průjem trvající déle než 1 den u pacientů nad 70 let

-        Průjem trvající déle jak tři dny spojený s horečkou

-        Příměs krve nebo hlenu ve stolici

-        Dlouho trvající bolesti nebo křeče břicha

-        Opakované zvracení, ztráta hmotnosti o více jak 5 %

-        Jestliže se léčíte s dalším chronickým závažným onemocněním 

 

Průjem u dětí

Stejně jako dospělé může průjem postihnout i děti. Čím mladší dítě onemocní, o to může být průběh i následky onemocnění nebezpečnější. Malé děti jsou mnohem více i rychleji náchylnější na dehydrataci. Nejrizikovější je proto průjem u miminek, tedy novorozenců, kojenců a batolat. Jako příznaky dehydratace si můžeme u dítěte všimnout: jestliže dítě málo močí, pláč je chraplivý, při pláči neslzí a oči má oschlé, špatná elasticita kůže. Velký pozor musíme dávat i na úbytek hmotnosti, úbytek na váze o 9 % je již život ohrožující.

Základem tedy bude podání rehydratačních roztoků. U miminek nepřerušujte kojení, snažte se kojit častěji a pokaždé řídké stolici přidejte ještě rehydratační roztok (10 ml roztoku na 1 kg). U dětí do ½ roku nepodávejte žádné jiné léky na průjem bez konzultace s lékařem nebo lékárníkem.
Dále se mohou použít
probiotické přípravky, ať už ve formě roztoku, prášku v jednotlivých sáčcích nebo ve formě tobolek. Jestliže kojenec nebo dítě ještě neumí kapsli spolknout, dá se otevřít a její obsah vysypat a polknout nebo smíchat s jídlem (např. v malém množství jahodového/banánového pyré.) Probiotika většinou obsahují mikroorganismus Saccharomyces Boulardii, který pomáhá navrátit zdravou mikroflóru střev.

Pro děti od 3 let je vhodný i přípravek s Diosmektitem, který pomůže k rychlejšímu a snazšímu uzdravení.

Aktivní uhlí ani léky na zpomalení peristaltiky zažívacího traktu by se obecně neměly podávat dětem!

 

Průjem v těhotenství

Budoucí maminky v průběhu těhotenství většinou častěji trápí opačný problém, a to těhotenská zácpa. Kvůli dietní chybě nebo ke konci těhotenství, či těsně před porodem se však může objevit i průjem.

Další možnou příčinou průjmu může být užívání nadměrného množství magnézia, které lékař ženě často v těhotenství doporučí užívat.

V případě průjmu je pro těhotné vhodné užívání adsorbencií, jako klasické aktivní uhlí nebo probiotika. Je třeba pamatovat na pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. 

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December