Národní den neplodnosti

visibility805 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Neplodnost postihuje 60 - 80 milionů lidí na celém světě. Kvůli tomuto vysokému číslu, které bohužel stále roste, zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) neplodnost mezi civilizační nemoci. S problémem početí se potýká každý čtvrtý až pátý český pár, což je zhruba 20 %. Proto také zdravotničtí odborníci v České republice letos určili 6. červen Národním dnem neplodnosti. Nechtějí pouze upozornit na vzrůstající počet problémových párů, ale také ukázat na možnosti i limity léčby neplodnosti. 

Až 5 % českých dětí se narodí pomocí asistované reprodukce (IVF) viz data Národního registru asistované reprodukce. Lékaři předpokládají, že toto číslo se bude dále zvyšovat, a to hlavně kvůli aktuálnímu trendu zakládat rodiny v pozdějším věku. Čas hraje zásadní roli především u žen. Postupně totiž klesá kvalita vajíček ženy a každý rok nad 35 let výrazně snižuje pravděpodobnost možného těhotenství. Ze statistik vyplývá, že problém s neplodností je v jedné třetině případů problémem u žen, z jedné třetiny jde o potíže u mužů. Poslední třetina je dána kombinací faktorů u obou partnerů, zhruba v 10 % případů jde o neznámou příčinu. 

Neplodnost představuje velkou psychickou zátěž. Je to stresující situace pro oba partnery. Mnoho žen prožívá pocity smutku a deprese, protože mateřství vnímaly jako svůj životní cíl. U mužů je výraznější pocit zklamání, někdy i pocit selhání. Pro takový pár může být tento problém jednou z nejbolestivějších životních situací. Dnes již existuje odborná pomoc, a to jak psychologická, tak lékařská. V České republice funguje více než 40 odborných center reprodukční medicíny, kam se mohou lidé obrátit. 

Neplodnost

Z medicínského pohledu je neplodnost diagnostikována, jestliže pár není schopen počít dítě při pravidelném nechráněném pohlavním styku, po dobu delším, než je jeden rok. Pokud je ženě 35 let a více, neplodnost lze diagnostikovat už po 6 měsících neúspěšného snažení.

Neplodnost u žen

Neplodnost u žen je ve většině případů multifaktoriální. Jak již zde bylo zmíněno, asi největším rizikovým faktorem je věk ženy. První problémy se většinou objevují po 33. roce života. Vajíčka ženy už totiž nemusí být „geneticky zdravá“. Vajíčka jsou vlastně nejstarší buňky ženského těla, jsou plně zralá již při narození dítěte, poté už jenom stárnou, nové se netvoří.

Mezi další příčiny patří: 

•  poruchy ovulace 
•  poruchy menstruačního cyklu (ty mohou nastat při poruchách příjmu potravy, obezitě nebo nadměrnému cvičení) 
•  hormonální poruchy (syndrom polycystických vaječníků, zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi, onemocnění štítné žlázy)
•  poruchy při transportu vajíčka (nespecifické záněty nebo endometrióza)
•  anatomické odchylky reprodukčních orgánů 
•  záněty a pohlavní nemoci
•  imunologická reakce těla ženy, které odmítne sperma muže
•  zhoubné i nezhoubné nádory 

Neplodnost u mužů

Dá se říci, že stejně často jako ženy se s problémem neplodnosti potýkají i muži. Dlouhodobě klesá kvalita mužských spermií, tu ovlivňuje především životní styl člověka, jako je strava, váha nebo fyzická aktivita. 

Mezi hlavní příčiny se řadí: 

•  poruchy tvorby nebo funkce spermií
•  pokles kvality spermatu (příliš málo spermií nebo jejich snížená pohyblivost) 
•  poruchy transportu a ejakulace (impotence, předčasná ejakulace)
•  genetické vady
•  chronická onemocnění (cukrovka, nadváha) 
•  infekční onemocnění (kapavka, HIV…)
•  nadměrné vystavování teplu (vířivky, sauny)
•  nadměrné vystavení škodlivým látkám (chemikálie, záření, kouření, alkohol)
•  některá léčiva (anabolické steroidy, některé protizánětlivé léky)
•  nádorová onemocnění a jejich léčba

Možnosti pomoci

Páry, kterým se nedaří počít dítě přirozenou cestou, mohou navštívit jednu z klinik reprodukční medicíny, kterou si sami zvolí. (Doporučení vám jistě dá i gynekolog ženy.) Na klinice s nimi lékař obvykle provede nezávazný rozhovor, při kterém se snaží zjistit, co nejvíce důležitých informací a vytvořit tak anamnézu. Léčba se vždy musí sestavit na míru konkrétnímu páru. 

Je-li to možné, nejprve se společně snaží odstranit ovlivnitelné příčiny (úprava hmotnosti, léčba případné nemoci…) a poté spolu vyberou nejvhodnější metodu oplodnění. Používanými metodami jsou například intrauterinní inseminace, což je zavedení spermií přímo do dělohy ženy, umělé oplodnění vlastními vajíčky a spermiemi nebo umělé oplodnění darovaným embryem. Je třeba brát v potaz i úspěšnost jednotlivých metod. Například intrauterinní inseminace je nejjednodušší, ale také nejméně úspěšná. Šanci na otěhotnění výrazně zvyšují nadstandardní metody léčby, jako je například prodloužené sledování vývoje embryí. V posledních letech zažívá boom i genetické testování embryí. Využívají ho především starší pacientky, které se snaží zvýšit šanci na úspěšné léčení a zároveň předejít případným těhotenským komplikacím.

Žena může v Česku podstoupit umělé oplodnění nejpozději ve 49 letech, do 40 let hradí až čtyři cykly zdravotní pojišťovny. 

V dnešní době téměř každé centrum poskytuje i odbornou psychologickou pomoc. Někdy pouhý tlak společnosti dokáže být tak silný, že daný pár má pocit bezmoci a nezdaru. Po odstranění této příčiny může být početí úspěšné. Aby lékaři mohli lépe přiblížit a vysvětlit jednotlivé možnosti a limity léčby, otevírají svá pracoviště široké veřejnosti u příležitosti Národního dne neplodnosti. Lidé se tak budou moci dozvědět, jak konkrétně probíhá vyšetření při testování plodnosti, prohlédnout si pracovní prostory a laboratoře některých klinik. Chtějí-li, mohou svůj zdravotní stav nezávazně konzultovat s lékařem a dozvědět se odpovědi na své případné otázky. 

Některé kliniky nabízí tuto možnost v rámci Dnů plodnosti po celý květen-červenec. Více informací získáte na webových stránkách jednotlivých klinik. 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December