Jak se chránit před sluncem

visibility378 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Magda Matuštíková list In: Novinky

Pobytu na slunci se v létě nedá úplně vyhnout. Navíc je to oblíbená aktivita mnoha lidí během letních měsíců.Sluneční paprsky a teplé počasí nám dodává energii a dobrou náladu. Musíme ale myslet na ochranu naší pokožky před slunečním zářením, které může způsobit různé problémy, včetně popálenin, předčasného stárnutí pokožky a dokonce rakoviny kůže. Pojďme se společně podívat na to, jak se před sluníčkem chránit, a jaké přípravky je vhodné používat. 

Proč je důležité chránit pokožku před slunečním zářením

Sluneční záření se skládá ze dvou druhů ultravioletního záření, UVA a UVB:

  • UVA záření proniká do hlubších vrstev kůže a je spojeno se stárnutím pokožky, jako jsou vrásky a pigmentové skvrny. 

  • UVB záření proniká do horních vrstev kůže a je hlavní příčinou spálení pokožky. Dlouhodobé vystavování slunci bez ochrany může mít vážné následky pro naši pokožku.


Používání opalovacích přípravků s SPF

Opalovací přípravky jsou navrženy tak, aby poskytovaly ochranu před slunečním zářením. Existuje mnoho různých typů opalovacích přípravků, jako jsou krémy, spreje nebo oleje. Nejúčinnější opalovací přípravky mají širokospektrální ochranu, což znamená, že chrání jak před UVA, tak před UVB zářením.

Opalovací přípravky jsou označeny SPF, což je hodnota, která slouží k vyjádření úrovně ochrany před UVB zářením. Vyšší hodnota SPF znamená vyšší ochranu. Doporučuje se používat opalovací přípravky s minimální hodnotou SPF 30 a aplikovat je rovnoměrně na pokožku před vystavením na slunci. Je důležité opalovací přípravky nanášet pravidelně a nezapomenout se natírat zvláště po plavání nebo pokud se spotíme.  

Jak SPF funguje

Aktivní složky opalovacích krémů chrání pokožku tak, že odrážejí nebo absorbují UV záření a zabraňují tím poškození pokožky slunečním zářením. Minerální opalovací krémy UV záření odrážejí a chemické krémy UV záření naopak absorbují. Množství odfiltrovaného UV záření závisí na úrovni ochranného faktoru, který produkt nabízí:

  • SPF 15 blokuje 93 % UVB záření

  • SPF 30 blokuje 96,7 % UVB záření

  • SPF 50 blokuje 98 % UVB záření

UVB záření nelze nikdy úplně odfiltrovat, proto je důležité opakované pokožku natírat.

Jak chránit obličej před sluncem

Chránit obličej před sluncem je velmi důležité, protože je jednou z nejcitlivějších oblastí na těle a často ho vystavujeme slunečnímu záření.Jak tedy co nejlépe chránit obličej před sluncem?

  1. Používejte opalovací krém s SPF minimálně 30 a širokospektrální ochranu proti UVA a UVB záření. Ideální je používat na obličej přípravek s SPF 50. 

  1. Noste klobouk nebo jinou pokrývku hlavy s širokým okrajem.

  1. Používejte sluneční brýle s ochrannými filtry, které blokují 100 % UVA a UVB záření. 

  1. Vyhněte se slunci v nejintenzivnějších hodinách slunečního svitu, obvykle je to od 10 do 16 hodin.


Jaké jsou druhy opalovacích přípravků

Na trhu existuje několik druhů opalovacích přípravků, zde je přehled některých nejčastěji používaných:

  • Opalovací krémy: Jsou nejběžnějším typem opalovacího přípravku. Mají nejrůznější texturu od lehké po hutnější. Opalovací krémy obsahují ochranné složky, jako jsou chemické filtry nebo minerální filtry, které pomáhají blokovat sluneční záření.

  • Opalovací spreje: Opalovací spreje jsou snadno aplikovatelné a rychle se vstřebávají. Mají jemnou sprejovou konzistenci, která umožňuje rovnoměrné pokrytí pokožky. Spreje lze snadno nanášet i na obtížně dostupná místa, jako jsou záda.

  • Opalovací oleje: Opalovací oleje mají výživnou konzistenci a dodávají pokožce hydrataci a lesk. V současné době jsou populární takzvané suché oleje, které nezanechávají pokožku mastnou. 

  • Opalovací mléka: Opalovací mléka mají většinou lehkou a krémovou konzistenci, která se snadno nanáší a vstřebává do pokožky. Jsou obvykle bohatá na hydratační složky, které udržují pokožku hydratovanou.

Proč se starat o pokožku po opalování

Používání přípravků po opalování je důležité kvůli regeneraci pokožky po vystavení na slunci. Přípravky po opalování obsahují složky, které pomáhají zklidnit pokožku a obnovit její hydrataci. Mohou obsahovat například aloe vera, panthenol nebo hojivé extrakty z rostlin. Přípravky po opalování mohou obsahovat také složky s chladivým účinkem, které pomáhají zjemnit pocit pálení nebo zarudnutí pokožky po opalování.  





Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December