Úžeh a úpal

visibility694 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Začíná léto a ručička teploměru opět vyšplhala nebezpečně vysoko. Se zvyšující se teplotou, vyšší vzdušnou vlhkostí a nesprávným pitným režimem stoupá také riziko úpalu a úžehu. Ať už celý den pracujete na sluníčku nebo v horké nevětrané místnosti, využíváte volna ke koupání a opalování se nebo k dlouhým výletům do přírody, musíte s tímto rizikem počítat. 

Ale je ta začínající bolest hlavy úžeh nebo úpal? Jak je od sebe rozeznat? Jde o dvě rozdílná onemocnění způsobená přehřátím těla. V článku vysvětlíme rozdíly, příznaky i první pomoc při léčbě.

Za úžeh může sluníčko

Úžeh je přehřátí mozku způsobené dlouhým pobytem na přímém slunci. Nemusí se vždy projevit hned, v době kdy jste ještě venku, ale i zpětně po několika hodinách, například v noci. Často je také doprovázen spálením kůže od sluníčka. Nejrizikovější skupinou náchylnou k úžehu jsou děti a senioři.  

Za úpal může horko

Jde o celkové přehřátí organismu bez přítomnosti přímého slunečního záření. Vysoké teploty, které úpal způsobují, mohou nastat v nevětrané místnosti nebo třeba v uzavřeném autě. Problém někdy vznikne i na dovolené, kde se sice schováte před sluncem do stínu, ale i tak jste příliš dlouho ve vysokých teplotách ve vlhkém tropickém prostředí.  Při nedostatečném pitném režimu se tělo nestíhá pocením ochlazovat a projeví se známky úpalu. 

Příznaky úžehu a úpalu

Příznaky jsou často u obou stavů velmi podobné. Úžeh se však může projevit okamžitě nebo až s několikahodinovým zpožděním. Společným symptomem je bolest hlavy, nevolnost, někdy také zvýšená teplota až horečka. Pro rozlišení je užitečné zamyslet se, jaké aktivity a kde člověk před onemocněním vykonával. 

Úžeh
Slabost a velká únava 
Zvracení
Horká a spálená kůže
Vysoká horečka
Ztuhnutí šíje

Úpal
Nevolnost
Zmatenost a malátnost 
Horečka nebo zimnice
Suchá někdy paradoxně studená kůže
Zrychlený tep
Zrychlené dýchání
Svalové křeče
Ztráta vědomí, mdloby, šokový stav

První pomoc při obtížích

Obecně platí, že nejprve by se měl člověk dostat pryč z rizikového prostředí. Ať už se jedná o přímé sluneční záření nebo horkou vydýchanou místnost. Proto nemocného uložte na nějaké chladné, stinné a dobře větrané místo nebo alespoň do stínu. Vyhněte se však neúměrně studeným prostorám, kde naplno běží klimatizace nebo je velký průvan. To by totiž mohlo vést k rozvoji šokového stavu.

Nemocného pohodlně posaďte s opřenými zády o stěnu nebo ho nechte lehnout na zem a lehce zvedněte jeho nohy. Má-li dotyčný na sobě nadbytečný a neprodyšný oděv (mikina, bunda), můžete tyto vrstvy sundat/rozepnout. Důležité je snížit pacientovi teplotu. K tomu lze použít chladivé obklady na čelo a zátylek. Pomůže i studené sprcha (ne ledová) nebo mokrý ručník na hlavu. Je-li pacient schopen, měl by pomalu popíjet tekutiny k doplnění deficitu. Vhodná je čistá voda, nápoj s minerály a ionty, rehydratační roztoky nebo sladký čaj. Tekutiny by vždy měly být vlažné ne ledové. Také nedovolte pacientovi vypít vše naráz, i kdyby tvrdil, že má obrovskou žízeň. Je důležité, aby pil pomalu po malých doušcích. 

Dopřejte nemocnému dostatek odpočinku. 

V případě potřeby můžete podat i lék na bolest hlavy s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu

Úžeh ošetřujeme stejně jako úpal. Vzhledem k tomu, že v případě úžehu bývá pacientova pokožka často podrážděná nebo popálená od slunce, je dobré použít také přípravky, které kůži zklidní a ochladí. V lékárně můžete zakoupit krémy, masti nebo spreje s obsahem kyseliny pantotenové (panthenol). Ta pokožku hydratuje a urychlí její regeneraci. 

Ani úžeh ani úpal není radno podceňovat. Z velkého horka může člověk upadnout do mdlob až bezvědomí. Jestliže tato situace nastane, v první řadě je důležité (pokud to lze), zabránit dotyčnému v nekontrolovaném pádu, při kterém by si mohl poranit hlavu. Jestliže nemocný nereaguje na oslovení ani na jiný podmět (poplácání nebo lehké štípnutí), je třeba ho uložit do stabilizované polohy a přivolat lékařskou pomoc. Do příjezdu záchranné služby pravidelně kontrolujte životní funkce pacienta. Při zástavě dechu neprodleně začněte resuscitaci – masáž srdce. Můžete tak dotyčnému zachránit život.   

Prevence

Nejefektivnějším způsobem, jak se vyhnout zmíněným komplikacím, je samozřejmě prevence. Proto nikdy nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Venku noste vhodné oblečení. To by mělo být pohodlné, spíše volné, z přírodních a prodyšných materiálů. Neměla by chybět pokrývka hlavy, popřípadě sluneční brýle. Svou pokožku chraňte opalovacími krémy s vysokým ochranným faktorem, nejméně SPF 30. Pokuste se omezit pobyt na přímém slunci, kdy je jeho síla nejintenzivnější (v čase 11-15 hodin). Ve velkém horku neprovozujte příliš náročné fyzické aktivity. 

Úpal a úžeh u dětí

Projevy i příčiny těchto nemocí jsou stejné jako u dospělých, avšak děti jsou k přehřátí mnohem citlivější, protože ještě nemusí mít plně vyvinutou termoregulaci těla. Je tedy velmi důležité dodržovat zásady bezpečného pobytu na slunci. 

Nikdy nenechávejte dítě samotné v zaparkovaném autě na slunci, ani kdyby jen na 5 minut. Dbejte na vhodné oblečení, děti neoblékejte nadbytečně, vždy by měly mít pokrývku hlavy. Před pobytem na sluníčku natřete pokožku dítěte ochranným opalovacím krémem. Hlídejte mu pitný režim, aby nebylo dehydratováno.

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December